Žraloci v Egyptě

Rudé moře, které omývá východní břeh Egypta, je bohatý ekosystém, ve kterém žije nejen přes 40 druhů žraloků, ale dalších asi 1200 druhů ryb.

Žraloci v Egyptě jsou, ale většina žraločích druhů je zde v současné době už vzácných.

Po nešťastném a fatálním útoku žraloka na českého turistu 3. srpna 2018 v Marsa Alam, po dvou smrtelných zraněních, které způsobil žralok mako na začátku července 2022 v zálivu Sahl Hasheesh jižně od Hurghady i po posledním reportovaném fatálním útoku žraloka v Hurghadě v červnu 2023 jsem dostal řadu dotazů na toto téma. Věřím, že odpovědi na vaše dotazy najdete na následujících řádcích. Pokud ne, můžete využít diskuzi dole pod textem a zeptat se na to, co vás zajímá.

Obsah článku:

Aktuálně na egyptském pobřeží Rudého moře žádné zákazy vstupu do moře z důvodu nebezpečí žraloků neplatí.

Zákaz, který znemožňoval vstup do moře v zálivech Sahl Hasheesh a Makadi Bay a který egyptské úřady nařídily ihned po útocích 1. července 2022, byl dočasný a platil jen několik dnů. Stejně tak zákaz, který platil pro výraznou část oblasti Marsa Alam po útoku cca 2,5 metru dlouhého žraloka tygřího na českého turistu 3. srpna 2018, skončil 16. srpna 2018.

Žralok v Egyptě

Fakta o žralocích

Žraloci patří mezi paraby a až na výjimky jsou to draví predátoři. K tomu, abyste v Egyptě nějakého žraloka spatřili, není potřeba mnoho. Stačí trochu štěstí a trpělivosti.

Mohou se totiž vzácně objevovat i v mělčích vodách (2 až 3 metry hloubky), potencionálně se může objevit i v mělčinách do 0,5 metru hloubky, i když to je už velmi výjimečné.

Při šnorchlování u pobřeží (hlavně u Marsa Alam, ale i Hurghady a Sharm el Sheikhu), pokud na žraloka narazíte, bude to v drtivé většině případů menší predátor (nebo skupina). Je potřeba zdůraznit, že každý žralok je potencionálně nebezpečný, ale většinou platí, že pokud na sebe nebudete nijak upozorňovat, nebude si vás všímat.

Naposledy jsem viděl žraločí hejno jen kousek od oblíbené zátoky Abu Dabbab, při šnorchlování. Viz foto, na kterém se mi podařilo tři menší jedince zachytit:

Žraloci v Egyptě u Abu Dabbab

Útok žraloka v Hurghadě (červen 2023)

Poslední útok žraloka se stal na jedné z veřejných pláží v Hurghadě, kde 8. června 2023 velký jedinec žraloka tygřího smrtelně zranil ruského turistu (muže, 23 let). Útoku přihlíželi lidé z pláže. Žralok byl pobřežní stráží po útoku usmrcen.

Objevují se dohady, zda se nemohlo jednat o stejného jedince, který o rok dříve ve stejné lokalitě napadl dvě ženy.

Fatální útoky u Hurghady (červenec 2022)

Nedávné přímo u pobřeží zaznamenané útoky, při nichž zahynuly 2 ženy, se staly 1. července 2022.

K událostem došlo v zálivu Sahl Hasheesh, což je oblíbená turistická oblast, která se nachází jen 5 km jižně od těch nejjižněji položených hotelů v Hurghadě a 15 km jižně od hurghadského letiště. Jedná se zhruba o 3 kilometry široký záliv, do něhož se z pobřeží může v závislosti na konkrétních místech vstupovat jak z pláží, tak ze zdejších mol.

Právě v blízkosti jednoho z mol se 1. července koupala 68 letá rakouská turistka Elizabeth Sauer, která po dobu posledních 5 let přímo v Egyptě žila se svým egyptským manželem. Žena, která při útoku přišla o jednu ruku i o jednu nohu, byla v kritickém stavu převezena do nemocnice, kde zraněním podlehla.

Několik hodin po incidentu bylo v moři necelých 600 metrů daleko od místa prvního neštěstí objeveno druhé tělo. Podle dostupných zdrojů se jednalo o turistku z Rumunska.

02.07.2022 – Bezprostředně po útoku bylo celé přilehlé pobřeží pro koupání uzavřeno. Na místech vlají červené vlajky, u pobřeží hlídkují čluny a platí zákaz vstupu do moře. Ten se vztahuje na záliv Sahl Hasheesh a Makadi Bay, který je situován 5 km jižně od místa neštěstí.

Zobrazit Makadi Bay na mapě

Záliv Makadi Bay je turisticky velmi oblíbený. Je lemován řadou hotelů a navíc je to oblast, která jako jedna z mála u Hurghady kombinuje přírodní vstupy do moře s dobrým šnorchlováním.

V druhé polovině června zde ráno šnorchloval i Vladimír…

Všem doporučuji přečíst příspěvek dole v diskuzi z 20. června 2022 (09:19) od Vladimíra, který se právě v oblasti Makadi Bay s menším jedincem při ranním koupání střetl.

Útok žraloka na českého turistu

Událost, která se stala 3. srpna 2018 u hotelu Club Calimera Habiba Beach v Marsa Alam, byla nešťastná a výjimečná. Dle dostupných informací se muž, který zde na konci mola skočil do vody, po pár tempech obrátil a začal rychle plavat zpět směrem k molu. Ve vodě byl vidět velký tmavý stín, který muže stáhl pod hladinu.

Po události se spekulovalo o tom, proč k útoku došlo a o jaký druh žraloka šlo. Podezdření padlo zejména na:

  • žraloka tygřího – angl. tiger shark, který dorůstá délky až 6 metrů
  • žraloka dlouhoploutvého – angl. whitetip shark, který dorůstá délka až 4 metrů

Oba druhy se u Marsa Alam vzácně vyskytují a oba mohou být velmi nebezpeční. Pokud jsou podráždění, tak nečekají dlouho a rychle útočí. V pomyslném žebříčku nebezpečnosti se oba dva řadí hned za velkého bílého žraloka.

Starosta Marsa Alam 2 týdny po události potvrdil, že charakter kousnutí jasně ukázal na žraloka tygřího, který byl minimálně 2,5 metru dlouhý.

Co žraloka přilákalo k pobřeží a proč byl agresivní potvrzené nebylo. Prvotní spekulace o lodi, ze které posádka vyhodila uhynulý kus dobytka do moře, byla údajně totiž vyvrácena. Každopádně je fakt, že žralok je schopen cítit na kilometry daleko a právě dobytek ho mohl k pobřeží přilákat. Podobný případ se ostatně již v Egyptě jednou stal, a to i přesto, že házení uhynulých zvířat do moře je v Egyptě zakázáno.

Další útoky

Útoky žraloků jsou extrémně výjimečné. Nejen v Egyptě, ale i jinde na světě. Někdy je cílem plavec, jindy člověk při potápění, ale jsou známé i útoky na potápěče.

Zde jsou ty další poslední, které se v Egyptě staly:

  • Ain Soukhna (4. červen 2016) – útok na 23-letého plavce v ranních hodinách, žralok mako, ukousnutá noha
  • Marsa Alam (21. březen 2015) – smrtelný útok na 52-letého plavce, žralok mako
  • Sharm el-Sheikh (5. prosinec 2010) – smrtelný útok v oblasti Middle Garden na ženu (70 let), při šnorchlování v poledne, žralok dlouhoploutvý
  • Sharm el-Sheikh (1. prosinec 2010) – v oblasti Ras Nasrani, muž (54 let), při šnorchlování v 11 hodin, žralok mako, vážně poraněné obě ruce
  • Sharm el-Sheikh (1. prosinec 2010) – v oblasti Ras Nasrani, muž (46 let), při šnorchlování v 10:55, žralok mako, tržné rány
  • Sharm  el-Sheikh (30. listopad 2010) – v oblasti Coral Bay, žena (70 let), při šnorchlování ve 14:55, žralok dlouhoploutbý, ukousnuté jedno chodidlo a jedna ruka, tržné rány
Žralok velký bílý

Místa a hotely, kde útoky nehrozí

Jak doporučuji na konci článku, kdo má obavy, nechť do vody vůbec neleze.

Je však jasné, že obavy člověk velmi těžko potlačuje. Ačkoliv je pravděpodobnost jakéhokoliv střetu opravdu minimální, na pobřeží Rudého moře lze najít řadu míst, kde je pravděpodobnost nulová. Kdo se bojí, nech´t volí některé z těch míst, kam se žralok nedostane.

Jsou to například laguny u hotelu Gorgonia. Ten leží na jihu Marsa Alam a v korálovém pobřeží zde moře vytváří asi 5 různě velkých lagun. Některé přímo u břehu, jiné těsně u hlavního korálového útesu. Ta největší má 400 m na délku a zhruba 80 m na šířku. Vedlejší, druhá největší laguna pak má na délku asi 100 m. Právě v těchto dvou je koupání zcela bezpečné. A přestože se jedná o laguny, bez problému se v nich dá i šnorchlovat a leccos pod vodou vidět.

Jaké je koupání v lagunách u Gorgonie? Dočtete se v mojí recenzi hotelu Gorgonia.

Vhodný je i Fantazia Resort. Opět i u něj je několikero lagun, do nichž je možný vstup přímo z pláže. Největší laguna má cca 160 x 70 m. A jestliže se strachu z hlubší vody během pobytu zbavíte, vždy můžete využít zdejší molo ke vstupu k hlavnímu korálu.

Rádi byste ještě větší lagunu?

O kus dál po pobřeží na sever je další, tentokrát obrovská laguna, která se táhne táhne v délce 2,5 km od typicky levnějšího hotelu Gemma Resort až k hotelům Soulotel Dream Resort (původním názvem Dream Lagoon), Emerald Lagoon a Blue Lagoon. Je sice pravda, že laguna u Gemma Resortu postupně přechází ve volné moře, ale přes korály, které tu v moři jsou by se do laguny jakýkoliv žralok jen těžko dostával.

Oblast Marsa Alam podobných, na koupání zcela bezpečných míst nabízí více. Záměrně jsem vybral jen některé příklady – ty lokality, které v tomto směru považuji za nejlepší.

Oblast Hurghady nabízí řadu zcela nebo částečně upravených míst, čímž na pobřeží vznikly laguny, které by příroda dokázat nevytvořila:

Omezíme-li se jen přímo na hotely v Hurghadě, pak je vhodný třeba Coral Beach Hurghada, Sunrise Garden Beach resort, Sunrise Aqua Joy Ressrt nebo Arabia Azur Resort. Upozorňuji jen na to, že se jedná o uměle upravená pobřeží, tedy v těchto místech je zpravidla podmořský život minimální či nulový.

Žraloci v Rudém moři

Rudé moře je domovem pro více jak 40 druhů těchto paryb. Bohužel jejich populace v Rudém moři klesají a některé z nich dnes už patří k velmi vzácným a v mnohých případech i k ohroženým druhům.

Žije tu například:

  • žralok dlouhoploutvý (oceanic whitetip)
  • kladivoun bronzový (scalloped hammerhead)
  • žralok hedvábný (silkly shark)
  • žralok stříbrocípý (silvertip shark)
  • žralok tygří (tiger shark)
  • žralok velrybí (whale shark)
  • žralok bělocípý útesový (whitetip reef shark)
  • žralok zebrovitý (zebra shark)
  • žralok šedý útesový (grey reef shark)

Na snímku žralok bělocípý útesový, který dorůstá maximálně 2 metrové délky a patří mezi méně nebezpečné druhy.

Žralok bělocípý útesový

Zásady chování při střetu se žralokem

1. Nekoupat se večer

Žraloci jsou většinou nejvíce aktivní při západu slunce, v podvečer a večer, to je doba, kdy většinou loví. Proto nejdůležitějším pravidlem je večer se nekoupat. Je to zároveň doba, kdy je na plážích už klid. Když se lidé nekoupou, přitahuje to blíž k pobřeží větší množství ryb. Ryby naopak k pobřeží lákají žraloky.

2. Vyhýbat se špinavým vodám s nízkou viditelností

V takových podmínkách si žralok daleko snáze splete člověka se svoji obvyklou kořistí.

3. Lepší je to ve skupinách

Tito predátoři se lidem většinou vyhýbají a drží si od nich odstup. Tím spíš pokud je v moři větší skupina lidí, které se žralok bojí mnohem více než jednotlivce.

4. Žádné prudké pohyby! A nezkoušet uplavat!

Sebelepší a seberychlejší plavec vypadá pro žraloka jako zraněný lachtan nebo želva, tedy jako velmi snadná kořist. Je nesmysl se snažit uplavat. Jakékoliv prudké pohyby včetně plavání přitahují žraločí pozornost. Je proto nejlepší zastavit a vyčkat!

5. Mít predátora na očích a zachovat klid

Zkušení potápěči každému řeknou, že jedna z největších chyb je spustit žraloka z očí. Pokud člověk zachová klid a vyvaruje se rychlým pohybům, žralok, pakliže náhodou připlave blíž, začne většinou kolem kroužit. Toto je nejvyšší čas na pomalý ústup ke břehu, molu nebo člunu. Hlavně pomalu a klidně!

6. V krajním případě žraloka udeřit

Pokud bude podrážděný, může začít dorážet nebo útočit. V takovém případě nezbývá nic jiného, než mu čelit. Silně ho udeřit do čumáku, do oka nebo do žaber. To je něco, co nečeká a překvapí ho to. To je něco, co může znamenat, že se na chvíli stáhne a dá vám čas na to vylézt z vody.

Žraloci jsou poměrně inteligentní živočichové. A tak jako my vycítíme, jestli se nás ryba bojí nebo ne, i žralok snadno  vycítí, zde se ho bojíme. Ten, kdo se bojí, se stává snadnou kořistí, a proto platí, že pokud cítím, že mám ze žraloků nepřiměřeně velké obavy, tak do vody raději vůbec nelezu!

Žraloci v Egyptě jsou přirozenou součástí Rudého moře. Je to jejich teritorium, které obývají desítky milionů let. Případy napadaní člověka žralokem jsou však v Egyptě velmi vzácné a jejich pravděpodobnost se blíží k nule. Dovolené v Egyptě se kvůli tomu rozhodně nikdo nemusí obávat, neplatí-li zrovna nějaký zákaz koupání, který se většinou vyhlašuje až potom, co se nějaká nešťastná událost stane.

Celkový počet komentářů v diskuzi:   331
Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Zeptat se můžete na cokoliv i vy, stačí přidat příspěvek.
  • Odpovědět

    Dobrý den, je bezpečné koupání u hotelu Hotel Soulotel Blue Inn Resort & Spa.
    Děkuji ZM

    • Odpovědět

      Dobrý den Zdeňku, ano, tady u tohoto hotelu je velká, ale opravdu velká laguna, je klidná a nějací nebezpeční predátoři se tam nemají jak přes korály dostat.

  • Odpovědět

    Dobrý den, je prosím bezpečné koupání v Caribbean World Resorts Soma Bay?

    • Odpovědět

      Dobrý den Petro, u tohoto hotelu je koupání bez problému, ale koupete se zde více méně v otevřeném moři. Zkrátka tu je takový klasický pozvolný vstup z pláže do moře, tedy žádný záliv, žádná laguna nebo nějaké korály, které by vás před volným mořem chránily.

  • Odpovědět

    Dobrý den Lukáši, díky za cenné informace zde. Chtěl bych se zeptat na bezpečnost ohledně žraloků v oblasti Selena Bay v Hurghadě. V listopadu se tam chystáme tak pro jistotu
    Děkuji za odpověď a všem přeji klidnou a bezpečnou dovolenou v Egyptě i jinde. David

    • Odpovědět

      Dobrý den Davide, v této části Hurghady je moře u pláží hodně hodně mělké, tedy určitě zde žádné nebezpečí nehrozí, buďte bez obav. Na druhou stranu je to tu dost komplikované s koupáním v moři. Neumím říct, jak konkrétně je to před tímto hotelem s koupáním, ale při odlivu to určitě nepůjde.

  • Odpovědět

    Zdravim. Jak to vypada s morem a zralokama u hotelu Pyramisa Beach Resort Sahl Hasheesh,Hurghada? Dekuji moc za odpoved.

    • Odpovědět

      Dobrý den Simono, vstup do moře u tohoto hotelu je písečný a tak akorát pozvolný. Resort se nachází na začátku poměrně velkého zálivu Sahl Hasheesh, kde k nějakým střetům se žraloky v nedávné době došlo, viz informace v článku o posledních útocích v Hurghadě. Takže riziko vám tu nikdo úplně nevyloučí, ale netřeba se bát, ta pravděpodobnost je téměř nulová.

  • Odpovědět

    Dobry den, Lukáši, co Brayka Bay a žraloci – tam asi lagunu není…Jedeme s dětmi 9 a 6 a chtěli bychom snorchlovat. Dekuji

  • Odpovědět

    Dobrý den, jedeme do hotelu Tropitel sahl hashes , v popisu hotelu je popisována také laguna, je koupání v ní bezpečnější ? děkuji

    • Odpovědět

      Dobrý den Moniko, ano, u tohoto hotelu se dá z mola vstupovat jednak do hluboké vody, ale také do laguny (která je skoro také na konci mola, i když ne úplně). Laguna je cca 65 m dlouhá a ano, koupání v ní je bezpečné.

  • Odpovědět

    Dobrý den, velice děkuji za všechny informace, které zde publikujete. Zítra odlétáme do Egypta do hotelu Fort Arabesque v Makadi Bay. Mohu se zeptat na bezpečnost potápění a výskyt žraloků? Jak pestrý je zde podmořský svět? Děkuji a přeji úspěšné cestování všemMartina

    • Odpovědět

      Dobrý den Martino, Makadi Bay je oblíbený záliv, který je v oblasti Hurghady z hlediska šnorchlování nejlepší. Přímo před hotelem Arabesque začínají v moři první korály, takže je tu co vidět, byť samozřejmě lokality v Marsa Alam jsou o dost lepší. Zároveň žralok se zde vyskytnout samozřejmě může, přímo o setkání s jedním takovým zde v diskuzi kdysi sepisoval svoji zkušenost jeden pán, takže doporučuji přečíst, je to příspěvek ze dne 20. června 2022 (09:19) od Vladimíra.

  • Odpovědět

    Dobrý den Lukáši, mohu poprosit váš názor na hotel a šnorchl u hotelu The Three Corners Equinox Beach Resort? Děkuji předem, Kristýna

    • Odpovědět

      Dobrý den Kristýno, za mne je Equinox fajn resort – je klidnější a menší, než řada jiných hotelů v oblasti. Kvalitativně průměrný – pro průměrně náročné lidi zcela vyhovující. Jedinou malou nevýhodou je, že pláž je malinko stranou, přímo před hotelem se do moře chodit nedá. Pláž má dost pozvolný vstup do vody, lepší písečné vstupy jsou až v zadní části pláže (blíže k molu). Šnorchl je v této lokalitě velmi dobrý, korály jsou buď po levé straně zálivu a nebo se k dalším snadno dostanete po krátkém molu, které vás přiblíží k takovému korálovému podmořskému ostrovu. V moři toho je zde k vidění hodně, za mne doporučuji, navíc se odsud dá pěšky dojít k zálivu Abu Dabbab.

  • Odpovědět

    Dobry den, docela hezky napsane a neni prilis co dodat. Doufam, ze nikde v Egypte podobne nesmysly jako site proti zralokum neaplikuji, vice uskodi nez pomuzou. Zaklad je pri snorchlovani neplacat nohama a machat rukama, i kratky neopren vam pomuze krasne splývat a nebudete tak kolem sebe nic plasit a nicit. Ve vetsi skupine tri a vice lidi se vas jakykoliv zralok bude na 99 procent bat a prilis se nepriblizi. Krome dobrych zde uvedenych rad pomaha nastavit se zralokovi vertikalne celem, aby jste vypadali vetsi, zaklad je ale nemachat rukama a nekopat jako zraneny vodni zivocich. Jakýkoliv tvrdy predmet jako fotak je dobry naraznik. Kdo se hodne boji, muze pomoci zakryt svetle casti tela, ale potapet se v komplet neoprenu je v teple vode někdy opruz – a na koraly stejne nikdo nesmi sahat ani kdyby se chtel pridrzet, tak prosim pracky pryc a nekopat do koralu ani nohama, jak jsem jiz vyse psal . Nervni parybu poznate podle trhanych rychlich pohybu, nahrbeneho tela a prsnich ploutvi stahlich smerem dolu, tlamu maji pootevrenou standardne, tak zadny strach. Potkat tigriho zraloka ci Mako v rudem mori je obrovske stesti a rovna se temer nule i na tech nejlepsich potapecskych lokalitach. Ja mam v Rudém mori napotapeny stovky hodin na tech nejlepsich mistech a nepotkal jsem bohuzel ani jednoho. Oceanic whitetip aka longimanus (dlouhoploutvi) je beznejsi, ale plati zde stejna pravidla. Kladivoun i Liskoun je srab z hlubokych vod, za temi idealne na utesy na otevrenem mori do hloubky 40-50 metru a vubec se nehybat nebo vezmou roha . Jine druhu zraloku z utesu jsou naprosto neskodni a i kdyby vas nahodou kousli, tak vas to nezabije. Hlavne nezapomente, ze clovek neni koristi, ani na vasi krev nebude reagovat, tak mozna na par litru po predchozi zkusenosti se savci. Sance utoku je mensi nez ze vas uderi blesk, obzvlast pri aktualnim tempu vyvrazdovani zraloku ve vsech morich a oceanech. I zralok tigri (samice) se necha podrbat na cumaku, kdyz mate idealni podminky, stesti a zkusenosti, ale sami to nezkousejte a na nic a nikoho pod vodou nesahejte a nic nelovte – zraloka spis nastvete hako konkurent nez korist.

    • Odpovědět

      Moc si vážím toho, že jste věnoval svůj čas na sepsání takto užitečných rad. Už po prvních vašich větách je jasné, že víte, o čem mluvíte, závidím vám vaše zkušenosti a děkuji za to, že jste je zde sdílel s ostatními. Jsem přesvědčen, že to bude i pro ostatní velmi zajímavé čtení podobně jako to bylo pro mne 🙂

  • Odpovědět

    Dobrý den doporučil byste nějaký ne moc drahý Hotel u marsa Mubarak znamená to že když tam jsou dugongove že tam může být i žralok nebo želvy protože želvy jsou jich asi přirozená potrava nebo je to bezpečné pro děti Děkuji Andy

    • Odpovědět

      Dobrý den Andy, u Marsa Mubarak jsou nové a poměrně drahé hotely. Bohužel to je fakt. Zkuste mrknout na Fayrouz Plaza, který je necelých 15 minut pěšky od zálivu. Ano, žraloci se tam samozřejmě vyskytovat mohou.

  • Odpovědět

    Jak to vidite s mirou bezpecnosti v mori u hotelu protels crystal beach v marsa alam? Dekuji

    • Odpovědět

      Dobrý den Niki, u Protels Crystal Beach, u jeho pláže je pro Marsa Alam typické poměrně mělké korálové podloží, kde je při odlivu hodně mělko. Při přílivu je voda cca do pasu. V té mělčině nic nehrozí. Pak je možnost chodit přes 330 m dlouhé molo do hluboké vody k hlavnímu korálu, tam je možné vidět občas i větší živočichy (se štěstím občas i želvu nebo delfína), ale samozřejmě vám zde tím pádem riziko žraloka nikdo úplně nevyloučí.

  • Odpovědět

    Zdravim Lukasi. Jaky je vas nazor na Utopia Beach club v Marse ohledne moznosti setkani se zralokem? Dekuji.

    • Odpovědět

      Dobrý den Jirko, v tomto směru hotelu Utopia řadím určitě k lepším hotelům, moře tu je spíše melčí, v zálivu, nekoupete se zde vysloveně na volném moři z nějakého mola. Takže za mne je to riziko zde opravdu skutečně nulové. Informace k hotelu naleznete v recenzi hotelu Utopia.

  • Odpovědět

    Dobrý den Lukáši, je podle vás nebezpečné šnorchlovat v zálivu hotelu Brayka Bay Reef k molu a zpět k pláži ? Děkuji

    • Odpovědět

      Dobrý den Lenko, ne, nebezpečné to dle mého názoru není. I při vstupu do vody z konce mola jste stále v zálivu, ano, je tam hlubší voda, ale je to stále záliv a pohybuje se tam plno dalších lidí. Není proto potřeba mít nějaké přehnané obavy. Uvidíte sama na místě.

  • Odpovědět

    Dobrý den, v srpnu letime do Egypta Marsa Alam. Vybrali jsme hotel Lazuli and Resort. Nevíte prosím, jestli jsou v moři sítě proti žralokům? Děti se těší na potápění, ale já mám strach. Děkuji, Zuzana P.

    • Odpovědět

      Dobrý den Zuzko, u Lazuli žádné sítě nejsou, je tam jednak mělké korálové podloží, nad kterým se dá šnorchlovat (tam žádné nebezpečí nehrozí), je tam také vstup z mola do hloubky, tam ničím chráněni ale nejste. Podrobně o možnostech koupání u Lazuli píšu v recenzi hotelu Lazuli, kde najdete i spoustu fotek.

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    chtěl bych vyrazit v listopadu do Egypta s dětmi (4 a 1 rok).
    Doporučil byste mi prosím lokalitu, který by byla vhodná jak pro děti (písečná pláž ideálně mělká) tak pro šnorchlování s korály?
    Ideálně více přírody než atrakcí.

    Děkuji za odpověď a přeji hezký den
    Petr

    • Odpovědět

      Dobrý den Petře, chválím volbu vašeho termín, za mne je listopad, kód jeho začátek výborná doba na dovolenou v Egyptě. Těch hotelů by se dalo najít vícero, pokud chcete něco kvalitnější, kouknul bych se na resort Jaz Solaya (blízko letiště, dobrá pláž s pozvolným mělkým písečným vstupem do vody, korály opodál) nebo, pokud spíš hledáte něco levnějšího podívejte se na moji recenzi hotelu Aurora Bay (jeho malá nevýhoda je to, že není přímo u pláže, ale není to daleko) nebo recenzi hotelu Utopia. U všech se dá šnorchlovat, u Aurory lépe, u obou je možnost vstupu do mělké vody klasicky po písku.

  • Odpovědět

    Dobrý den,nevíte jestli jsou u hotelu Sunrise Royal Makady sítě proti žralokům?Dekuji

  • Odpovědět

    Dobrý den Lukáši, ráda bych znala Váš názor na tyto dva hotely Sunrise Royal Makadi Resort a Pickalbatros Villaggio Resort Portofino. Zajímá mě především moře a pláž (bezpečnost) a také služby hotelu. Jestli jsou oba hotely vhodné pro malé děti? Moc Vám děkuji,
    Radka

    • Odpovědět

      Dobrý den Radko, Pickalbatros Portofino ozkoušený zatím nemám, takže úplně neumím zatím posoudit, ale Sunrise Royal Makadi je dobrý, celkem kvalitní hotel. Pláž má supr, písečnou, s písečným vstupem do vody. Za mě je pro malé děti vhodný, nejenom kvůli pláži, ale i dětským hřištím nebo tobogánům, které zde v zadním bazénu jsou. Podrobněji o hotelu se dočtete v mé recenzi Sunrise Royal Makadi.

  • Odpovědět

    Dobrý den, Lukáši, cením si vašich znalostí a zkušeností. Velmi mi to pomohlo, avšak mám vytipované 4 hotely a nemohu se finálně rozhodnout. Za sebe bych volila nejvzdálenější Club Magic Life Kalawy, že by tam byl klid a nic kolem, krásný hotel, bezpečné moře a v něm i vidět život. Jedu ale jen na 6 nocí, navíc s 8 letou dcerou, tak bych asi radši něco blíž. Kvalitní hotel, spíš menší (klid), bezpečné moře s lagunou a kousek života na koukání z mola nebo easy šnorchlování poblíž. Předvýběr Sunrise Royal Makadi, Sentido Mamlouk Palace a hned vedle Sunrise Garden Beach. Pomůžete mi to prosím rozseknout? děkuji. Veronika

    • Odpovědět

      Dobrý den Veroniko, jsem rád, jestli jste zde našla užitečné informace a rady. K vašemu dotazu – všechny hotely, které zmiňujete, jsou kvalitní. S tím Club Magic Life Kalawy máte pravdu, je trochu dál, ale kvalitativně je fakt na dobré úrovni. Je u něj taková plytká písečná laguna, supr pro děti a na plavání. Šnorchluje se zde z mola u hlavního korálu. Tedy, pokud hledáte „snazší“ šnorchlování, bude lepší Sunrise Royal Makadi. Vstup do moře pozvolný, písečný, o kus dál v moři lze vidět první korály, nejsou nijak velké, ale jsou zase v přiměřené hloubce. Pokud vás o tomto hotelu zajímaí podrobné informace, najdete v mé rok staré recenzi hotelu Sunrise Royal Makadi – máte tam i fotky korálů.

      Duo hotelů Sentido Mamlouk Palace a Sunrise Garden Beach je za mne srovnatelné, co se kvality služeb týče, s hotelem Sunrise Royal Makadi, je u nich fajn pláž, plus molo, po němž se lze dostat k nějakým korálům, ale ten podmořský svět je určitě lepší v zálivu Makadi. Proto bych se ve vašem případě osobně klonil právě k Sunrise Royal Makadi.

  • Odpovědět

    Dobrý den, Lukáši,
    ráda bych se zeptala na váš názor na hotel Prima Life v Makadi Bay. Především co se týče podmořského života a možnosti šnorchlování a případného rizika útoku žraloka v tomto místě. Chystáme se na konci března. Předem děkuji Irena

    • Odpovědět

      Dobrý den Ireno, Prima Life Makadi na šnorchlování není špatné místo, naopak za mne je to v oblasti Hurghady jedno z nejlepších míst. Mne malinko vadí, že pláž přímo před tímto hotelem je dost krátká / stísněná, ale moře je fajn, vstup je možný po písku a kousek od pláže začínají v moři první korály. Rozhodně je zde na co se dívat. Případného žraloka vám tu ale nikdo nevyloučí, rozhodně vás nijak nechci strašit, ale doporučuji zde v diskuzi dohledat příspěvek od pana Vladimíry z 20/06/20222 a následně také jeho příspěvek z 27/06/2022, kde popisuje svůj „zážitek“ se žralokem právě poblíž Prima Life Makadi. Ale prosím, nenechte se tím nějak zneklidnit 🙂

  • Odpovědět

    Děkuji moc za odpověď

Zeptejte se na cokoliv k tématu - vložte komentář

* Pole "Vaše jméno" a "Váš email" jsou povinná, vaše emailová adresa nebude zveřejněna, spam rádi nemáme.
Důležité: Některé komentáře se zobrazí až po jejich schválení.
Tipy na zájezdy
Hotel SBH Club Paraiso Playa, Fuerteventura, Kanárské ostrovy

Fuerteventura: týdenní All Inclusive na Kanárských ostrovech za 14 190 Kč

Hotel Shoni Bay, Marsa Alam, Egypt

Marsa Alam (-62%): pobyt u zátoky s krásnými korály za 7 690 Kč

Hotel Blue Sea Puerto Resort, Tenerife

Tenerife (na 8 dní): All Inclusive dovolená za 11 990 Kč

Hotel Fantazia Resort, Marsa Alam, Egypt

Marsa Alam (-61%): 5* hotel s TOP pláží, bazény & lagunami za 9 990 Kč

Hotel R2 Bahia Playa, Fuerteventura

Fuerteventura (-66%): týdenní All Inclusive ve 4* hotelu za 10 990 Kč

Hotel Uroa Bay Beach Resort, Zanzibar

Zanzibar: zájezd na 9 dní s přímým letem z Prahy za 16 990 Kč

Máte 50% hotovo
Tipy na exkluzivní dovolenou
Aktuálně dostupné zájezdy se slevou až 60%. Maximálně 1x měsíčně.