Vízum do Egypta

Jak pro občany České republiky, tak pro občany Slovenské republiky platí pro vstup do Egypta vízová povinnost. Existuje jen pár výjimek, kdy při cestě do země Nilu vízum potřebovat nebudete a bude vám stačit povolení ke vstupu (viz. níže).

Každému proto doporučujeme, aby se před svojí cestou na dovolenou k Rudému moři seznámil s aktuálně platnými požadavky, které egyptská strana klade na občany ČR / SR. Každý by si měl ještě před odletem ověřit, zda vízum do Egypta opravdu potřebuje či nikoliv.

Sepsali jsme pro vás kompletní informace – držíme je aktuální (2018).

Zde je přehled toho, co tu najdete:

Upozorňujeme, že všechny zde uvedené informace platí pro občany ČR i SR. Pokud máte jinou národnost, mohou pro vás platit jiná pravidla – nejlepší je se na ně informovat u ministerstva zahraničí nebo u zastupitelského úřadu Egypta ve vaší zemi. V případě, že máte k problematice vízového styku s Egyptem dotaz, na který zde nenajdete odpověď, zeptejte se na něj prostřednictvím komentáře dole pod textem.

Egypt: rezervuj dovolenou se slevou 41 a více %
Zobraz volné termíny   →
A ušetři až 29 246 Kč na jedné osobě

Cestovní pas

Mějte na paměti, že pro cestu do Egypta potřebujete cestovní pas. Občanský průkaz nestačí. Cestovní pas musí být platný minimálně ještě 6 měsíců od dne příletu do Egypta.

Pro děti platí, že musí mít svůj vlastní cestovní pas. Mít zapsané dítě ve svém pasu při cestě do Egypta nestačí!
Egypt - cestovní pas a vízum

Kdo vízum nepotřebuje?

Pokud plánujete cestu do jednoho z resortů na jihu Sinajského poloostrova – Sharm el-Sheikh, Dahab, Nuweiba a Taba – tak se obejdete bez víza. Po příletu do Egypta vám imigrační úředník, udělí do vašeho cestovního pasu razítko, které je povolením ke vstupu právě do těchto letovisek.

Toto dostanete zdarma! Povolení je platné po dobu 14 dní a nemůžete na něj vycestovat mimo tyto resorty. Pokud budete chtít vyrazit mimo letovisko, byť jen na krátký výlet, tak to bez dodatečného víza nepůjde. To lze vyřídit později třeba na letišti v Sharm el-Sheikhu.

Vízum nebudete potřebovat ani v případě, kdy na egyptském letišti přestupujete z jednoho mezinárodního spoje na druhý, a kdy je tím pádem pro vás Egypt pouze tranzitní zemí. Platí však dodatečné podmínky. Musíte mít letenku na navazující mezinárodní spoj a doba transitu nesmí přesáhnout 48 hodin. Pokud je doba vašeho přestupu:

  • kratší než 6 hodin, smíte opustit tranzitní (neveřejný) prostor, ale nesmíte opustit letiště
  • trvá 6 až 48 hodinami, smíte letiště opustit

Přestupy v Egyptě (typicky na letišti v Káhiře) jsou pro občany ČR / SR velmi výjimečné, ale mohou nastat.

Kdo vízum potřebuje?

Vízum do Egypta potřebují všichni ti, kteří plánují pobyt v jiném letovisku než je Šarm el-Šejk, Taba, Dahab a Nuwejba. Byť se aktuálně standardně na dovolenou do Sheikhu jezdí, lidé mnohem častěji volí dovolenou v Hurghadě nebo v Marsa Alam. Lze tedy říci, že většina z nás vízum potřebuje.

Získat vízum není nic složitého, existuje několik možností. Hned si je ukážeme.

Typy víz

Existují turistická, studentská a pracovní víza. Pokud jedete do Egypta cestovat, tak potřebujete turistické vízum. Aktuálně existují 2 typy:

  • 30 denní – opravňuje k pobytu v max. délce 30 dní a bez možnosti opakovaného vstupu. Cena 25 usd.
  • 6 měsíční – dovoluje opakovaný vstup do Egypta. Cena 60 usd.

Potřebujete-li jiné než turistické vízum, doporučuji vše včas řešit přímo s Velvyslanectvím Egyptské arabské republiky v Praze (Pelléova 14, 160 00 Praha 6 – Bubeneč). Veškeré kontaktní údaje na egyptské velvyslanectví naleznete zde na stránkách MZV ČR.

Jak vízum získat?

Předeslal jsem, že existuje několik možností, jak turistické vízum obdržet. Můžete si ho vyřídit sami, a to buď ještě v ČR nebo hned po příletu do Egypta. Nebo můžete nechat vaši cestovní kancelář, ať ho vyřídí za vás.

Pozor!

Ceny se liší. Tady je kompletní přehled jednotlivých variant i toho, kolik která stojí.

1. Vízum na letišti po příletu

Za mě preferovanou a i nejlevnější možností je egyptské vízum vyřídit přímo na letišti po příletu do země.

Po přistání najděte „visa on arrival“ okénko / kiosek, kde jim dáte 25 amerických dolarů a dostanete „visa on arrival“ nálepku (toto je vízum na 30 dní). Tu stačí dát na prázdnou stránku ve vašem pasu a už si můžete stoupnout do fronty u imigračních úředníků. Zde na vízum dostanete razítko a bude vpuštěni do země.

Nejlepší je mít připraveno přesně 25 usd, nicméně je možná platba i eury, byť je méně výhodná. Pokud nebudete mít přesnou částku, dostanete zpět hotovost v egyptské měně.

Upozorňuji, že většinou tento poplatek není možné platit kartou. Mějte u sebe hotovost.

2. Přímo na Velvyslanectví Egypta v Praze

Zařídit vízum do Egypta si můžete ještě před cestou a to na Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze (hotové bude do týdne). Totu možnost příliš nedoporučuji, poplatek totiž činí 1 050 Kč.

K podání žádosti budete potřebovat cestovní pas, dále je nutné k vyplněnému formuláři dodat dvě pasové fotografie, doklad o rezervaci ubytování a potvrzení o rezervaci zpáteční letenky.

Konzulární oddělení je na adrese Pelléova 14, 160 00 Praha 6 – Bubeneč a úřední hodiny jsou každý všední den od 9 do 12h.

3. Přes cestovní kancelář

Většina cestovních kanceláří nabízí svým klientům možnost vyřízení víza. Hodně lidí volí právě tuto cestu. Upozorňuji ale, že i zde si připlatíte. Cena se většinou pohybuje okolo 800 Kč / vízum, tj. je to zhruba o 250 Kč dražší varianta než platba poplatku na letišti.

4. Online přes e-Visa portál

Turistické vízum (oba dva jejich typy) lze vyřídit z pohodlí domova online na adrese:

https://visa2egypt.gov.eg

K vyřízení žádosti přes internet budete potřebovat:

  • funkční platební kartu
  • emailovou adresu
  • scan (fotografii) cestovního pasu s vašimi údaji
  • údaje o adrese pobytu v Egyptě (většinou tedy název hotelu, jeho adresa a kontaktní údaje)

Pokud se rozhodnete využít tento online způsob, tak se obecně doporučuje, abyste žádost vyřídili nejpozději 7 dní před odletem. Zároveň myslete na to, že děti, nehledě na jejich věk, vždy potřebují své vlastní vízum. Nezapomeňte tedy vše vyřídit i pro ně, případně lze vízum vždy dodatečně vyřídit na letišti.

Egypt - vízum

Nevím proč, ale portál se ne vždy dobře načítá. Pokud narazíte na tento problém, tak nejste sami.

Cena víza při online žádosti zůstává stejná, tedy buď 25 nebo 60 dolarů.

Jak při online žádosti postupovat?

  • začněte zde: https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/SignUp – kde si vytvořte registraci
  • potvrďte váš email otevřením odkazu ve vašem emailu
  • nyní se můžete přihlásit zde: https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/SignIn
  • klikněte na „Apply Now
  • zvolte typ víza
  • vyplňte vaše osobní údaje a údaje o pasu
  • vyplňte kontaktní údaje (email, telefon, českou adresu)
  • nahrajte scan (resp. foto) vašeho pasu (formát .jpg nebo .png do velikosti 500kB)
  • vyplňte kontaktní údaje v Egyptě (např. údaje o hotelu)
  • potvrďte žádost zeleným tlačítkem „Confirm
  • dojde k přesměrování na stránku, kde provedete platbu kartou
  • potvrzení o vyřízení žádosti pak obdržíte do vašeho emailu (ne hned, většinou do 5 dní)

Nezapomeňte si pak vízum vytisknout a vzít s sebou.

Cena & platnost víza

Základní cena víza do Egypta v roce 2018 je 25 $.

Píši základní, protože existují i dražší možnosti (viz. výše). V roce 2017 česká média mluvila o rapidním zvýšení ceny víz (viz. Egypt výrazně zdraží víza). Od července 2017 se jejich cena měla vyšplhat až na 60$, egyptská vláda však tuto informaci nepotvrdila, a tak se dosud zatím žádné zdražení nekonalo (viz. Egypt ustoupil od zdražení turistických víz do země).

Platnost víza (toho levného 30 denního) sice činí tři měsíce od jeho vydání, doba pobytu však nesmí překročit 30 dní.  Toto základní vízum platí pouze pro jeden vstup a nelze prodloužit.

 

Věřím, že o vízech do Egypta nyní víte vše potřebné. Nikdy není od věci před cestou také raději zkontrolovat stránky ministerstva zahraničí, kde byste rovněž vždy měli nalézt aktuální a oficiální informace. Budete-li mít s čímkoliv problém, pište komentář.

Vízum do Egypta
4.33 (86.67%) 27
Komentáře
  • Odpovědět

    Dá se platit eurem

    • Dobrý den Jarku,

      ano, 25 dolarový poplatek se dá platit i v eurech. Podle kurzu vám vyčíslí sumu v eurech, pokud nebudete mít přesně, tak vám zpět vrátí hotovost v egyptské libře.

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    jedeme s rodinou v září na dovolenou přes CK a chtěli bychom si koupit vízum do Egypta dopředu on-line. Přes jaký portál lze koupit ? Děkuji.

    • Dobrý den Lucko,

      pokud online, tak doporučuji zařizovat přímo přes oficiální egyptský e-Visa portál. Najdete ho zde: https://visa2egypt.gov.eg/. Ptejte se, pokud bude cokoliv nejasného.

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    zkoušela jsem se zaregistrovat do portálu visa2egypt.gov.eg, ale neprojdu přes heslo, nevíte proč? Děkuji za odpověď.

  • Odpovědět

    Pořád to píše vzor zadané hodnoty hesla je neplatný. Nikde nepíší jaké má mít heslo parametry. Může to být vůbec mnou smyšlené heslo? Děkuji.

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    tak přes heslo už jsem prošla, musí to být spousta rozdílných znaků (žádné jednoduché slovo), ale portál mě nechce pustit dál, stále je nedostupný, ať se chci přihlásit v jakoukoliv denní dobu. Nevíte proč? Díky za info.

    • Dobrý den Lucie,

      podařilo se vám to nebo problém přetrvává? Pokud přetrvává, popište mi, v jakém konkrétním kroku dochází k problému. Podívám se vám pak na to.

  • Odpovědět

    Dobrý večer potřebuji vízum pokud mám u Sebe originální oddací list z Egypta?

    • Dobrý večer Lenko,

      pokud jste vdaná za Egypťana, originální oddací list by skutečně měl stačit. Ovšem být vámi, tak si tuto informaci před cestou raději ověřím přímo s egyptskou ambasádou v Praze (egembassy.prague @ gmail.com).

  • Odpovědět

    Dobrý den, nevíte zda jde e-vízum objednat společně pro více lidí? Děkuji

    • Dobrý den Darino,

      ne ne, e-vízum se musí pro každého dělat jednotlivě. Já doporučuji vše nechat až na letiště (tj. volit variantu č. 1) – je to snadnější a rychlejší než se zaobírat s online žádostí.

  • Odpovědět

    Dobrý den, musím mít víza i děti ve věku 6, 5 a 4 roky? Děkuji

    • Zdravím vás Anno,

      ano, musí mít jak svůj vlastní cestovní pas, tak vízum.

  • Odpovědět

    Dobrý den, letím v noci do hurghady, bude tam ve 4h ráno otevřeny kiosek nebo podobně, kde koupit vízum? Děkuji

    • Dobré brzké ráno Margit,

      ano, nemějte strach, bude otevřeno. Většina letů z Čech přistává v Egyptě (Hurghada, Marsa Alam, Sheikh) právě v těchto časných ranních hodinách.

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    cestuji poprvé a trochu se bojím, jak je to s frontou u okénka/kiosku na letišti. Abychom poté stihli odjezd hotelového autobusu.Děkuji

    • Dobrý den Terezo,

      rozumím vašim obavám, ale nejsem na místě. Fronta, pokud nějaká je, tak postupuje rychle. Za druhé většina příletů do Egypta z ČR je v časných ranních hodinách, tedy nestává se, že by na letišti byli v době příletu další lety / turisté z jiných zemích. Navíc autobus od CK určitě neodjede bez vás. Mějte fajn dovolenou 🙂

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    jedu na 3 dny do Káhiry pracovně na seminář.
    Seminář se koná na naší ( české ) ambasádě, potřebuji vízum?
    Děkuji

    • Dobrý den Martino,

      není podstatné, že se seminář koná na české ambasádě – vízum potřebovat budete. Dle mě bude naprosto postačovat standardní jednovstupové turistické vízum – doporučuji si tuto informaci však pro jistotu však ověřit přímo s Velvyslanectvím Egyptské arabské republiky v ČR (kontakty najdete výše v textu).

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    Je možnost koupit vízum na letišti v Hurghadě i kdykoliv v noci po příletu?

    • Dobrý den Evo,

      ano, bez problému. Často si ho přímo na místě kupuje značná část letadla – takže sami určitě nebudete.

  • Odpovědět

    Dobrý den,
    snažím se vyplnit žádost o vízum na webu. Zvolil jsem, že jsme rodina. Mám pro každé dítě vytvořit samostatnou žádost, nebo je doplnit do Applicants, včetně manželky, sestry? Jsem trochu zmaten 🙂 I u dítěte to chce profesi – tam doplnit co?
    Děkuji

    • Dobrý den Štěpáne,

      mají to trochu zmatečné, takže se vůbec nedivím, že si nejste jistý. Ano, správně v první kroku „Travelling information“ volíte, že jste rodina. V druhém kroku zadáte všechny cestující (applicants). Nejprve vyplníte sebe, nahrajete tam scan / fotografii vašeho pasu -> dáte „attach“ a tím by se měl soubor nahrát na server. Pod tím je dále tabulka „applicants“, tam nic nevyplňujete a dáte dole pod ní „Save/update applicant“ -> tím se údaje o vás uloží, a vytvoříte tak prvního žadatele (applicant). Stejný postup pak opakujete pro všechny ostatní, a to včetně dětí. V kolonce profese u dětí doplňte „child“ nebo „student“.

      Upozorňuji na to, že v sekci „contact details“ je u každého žadatele nutno vyplnit adresu vašeho bydliště v ČR, nikoliv adresu pobytu v Egyptě! Ta se doplňuje až v následujícím kroku.

      Tímto způsobem do žádosti o e-Vízum do Egypta doplníte postupně všechny osoby, které jedou. Teprve pak pokračujete dál na „Host Information“ a na následnou platbu. Snad je to nyní jasnější. Držím palce, ať se to povede. Kdyžtak se ptejte 🙂

Zeptejte se na cokoliv k tématu - vložte komentář

* Pole "Vaše jméno" a "Váš email" jsou povinná, vaše emailová adresa nebude zveřejněna, spam rádi nemáme.
Důležité: Některé komentáře se zobrazí až po jejich schválení.
Tipy na zájezdy
Hotel Marjan Island Resort & Spa, Ras al-Khaimah, Emiráty

Emiráty: luxusní dovolená (5* Hilton) v Ras al-Khaimah za 15 189 Kč

Hotel Ali Baba Palace, Hurghada, Egypt

Egypt: all inclusive dovolená (4*) v Hurghadě za 10 990 Kč

Hotel R2 Rio Calma, Fuerteventura, Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovy: dovolená na Fuerteventuře ve 4* hotelu za 14 990 Kč

Hotel Vincci Nozha Beach, Hammamet, Tunisko

Tunisko (Hammamet): last minute dovolená (4*) s All Inclusive za 9 290 Kč

Hotel Playamar, S'Illot, Mallorca, Španělsko

Mallorca (sleva 50%): 8 denní polopenze u krásné pláže za 11 990 Kč

Hotel Mary Bill, Santorini, Řecko

Řecko (Santorini): dovolená na kouzelném řeckém ostrově za 13 490 Kč

Máte 50% hotovo
Tipy na exkluzivní dovolenou
Aktuálně dostupné zájezdy se slevou až 60%. Maximálně 1x měsíčně.